maanantai 24. marraskuuta 2014

LEFFANINJAN KYSELYTUNTI II: Haastattelussa Wade McMaster.





 

Haastattelussa Martial Arts ACTION MOVIES-sivuston luoja, herra Wade McMaster.

 
 
1. Pasi: Kuinka sivusto sai alkunsa?
 
Wade: "Olen aina rakastanut kamppailulajeihin liittyviä elokuvia, mutta eräänä päivänä törmäsin IMDB-sivustolla erään henkilön laatimaan TOP-250 listaan. Tutkin listaa tarkasti ja päätin haastaa itseni katsomaan kaikki nuo elokuvat. Olen tehnyt paljon nettisivuja menneisyydessä, joten päätin innostuneesti arvostella kaikki näkemäni elokuvat."
 
 
2. Pasi: Olet tietysti kirjoitellut paljon näiden viime vuosien aikana, joten yhteisö on kasvanut kasvamistaan. Miten onnistut pysymään rauhallisena ja ilmaista mielipiteesi tuhansien intohimoisten fanien edessä?
 
Wade: "Totta puhuakseni se on aika helppoa, sillä 99,9% sivuston väestä on mukavia ihmisiä, jotka vain haluavat jakaa rakkautensa näihin elokuviin. He tuntuvat usein enemmän ystäviltä kuin vierailta, koska tulemme niin hyvin toimeen. Jos satunnaistesti joskus voin löytää jotain erimielisyyksiä, annan asian olla tai sanon jotain neutraalia. Pidän itseni rauhallisena siis aika helposti rauhallisena yhteisön edessä. Jos olisin saanut paljon nenäilyä, olisin lopettanut jo hyvän aikaa sitten.
 
3. Pasi: Sivusto tuntuu olevan keskittynyt pääasiassa Hongkong-elokuviin sekä uudempiin taisteluelokuviin. Onko mitään mahdollisuuksia lukea tulevaisuudessa vanhan ikäpolven tähdistön elokuvia, kuten: Avedonin, Blanksin, Nortonin, Rothrockin, Worthin, Lamasin, Wincottin jne...?
 
Wade: "Suunnittelen katsovani ja arvostelevani kyseisiä elokuvia tulevaisuudessa, siellä on kyllä paljon mistä valita. Tuo on kylläkin alue, mitä en ole tutkinut niin paljon kuin Hongkongia ja uudempia. Ihmiset aina ehdottavat minulle katsottavaksi Rothrockin elokuvia, olen nähnyt hänet periaatteessa vain Hongkong-elokuvissa.
 
4. Pasi: Mikä on henkilökohtainen suosikkisi kirjoittelemistasi arvosteluista?
 
Wade: "Enter the Dragon! Kävin paljon ajatuksia läpi tässä tulkinnassa. Lisäksi olen Bruce Leen taistelutaitojen ja filosofian suuri ihailija.
 

 
5. Pasi: Mikä tekee täydellisen kamppailuelokuvan?
 
Wade: "Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tulee toiminta, jonka tulee hipoa huippua. Viedäkseen toiminnan seuraavalle tasolle, nopealiikkeisen ja teknisen taistelun on oltava tasapainossa keskenään, tekniikat erilaisia, kuvauskulmat oikeanlaisia. Kamppalilulajeja harrastaneena ärsyttää nähdä liikkeet, jotka esitetään löyhästi tai käyttämällä salamaleikkauksia."
 
"Toiminnan ulkopuolella elokuvassa on oltava tunnetta ja rivakkuutta, jotain, että tunnet hahmon olemuksen taistelun syttyessä, ettet näe vain päätöntä mätkimistä, vaan taistelun johon olet paneutunut jollakin tasolla."
 
"Vielä kun lisätään vähän hahmoihin kehitystä, juonenkäänteitä (jopa ehkä hieman filosofiaa), niin uskoisen sen olevan täydellinen paketti."
 
6. Pasi: Harrastat myös itse itsepuolustuslajeja, kuten Muay Thaita sekä Brasilialaista Jujutsua. Kerro hieman lajitaustastasi.
 
Wade: "Olen harrastanut kumpaakin kymmenisen vuotta, mutta minulla on myös ruskea vyö Aikidossa!"
 
"Muay Thaissa on todella korkea intensiteetti ja siinä on luultavasti paras ulosanti, kun agressiivisesti haluaa treenata kovaa. Se on hyvin paljon potkunyrkkeilyn tapaista, mutta siihen on lisätty elementtejä kyynärpää-ja polvitekniikoista, otteista ja sidonnoista. Kehässä se on hyvin kovakouraista ja lajista sikiää hyviä taistelijoita. Olen myös henkilökohtaisesti huomannut että se hyvin teknistä, mitä moni ei nää. Kaikki kulmat, etäisyydet, ymmärrys omasta kehon mekaniikasta läpi ottelun tai sparrauksen ja se, että saat tarkkoja osumia ja näet vastustajan heikkoudet, tekevät lajista varsinaista aivojumppaa. Kuulin jonkun joskus vertaavan sitä Karateen, sanoen: Karate on kuin soittaisi pianoa, mutta Muay Thai on kuin löisit pianon rikki lekalla. Se on sinänsä ihan ymmärrettävää, ihmisiltä jotka eivät sitä ymmärrä. Se on teknistä, itsekin tykkään miettiä sitä tuntikausia pieniä yksityiskohtia myöden."
 
 
"Todellinen rakkauteni on silti Brassijujutsu. Minulla on violetti vyö ja treenaan kovasti ruskeaa varten. Pidän, että lajissa on korkeat vaatimustasot joka vyöarvossa. Monessa lajissa voit saada mustan vyön jo kahdessa vuodessa, mutta suurin osa jää silti aloittelijoiksi. Brassijujutsussa tavallinen oppilas harjoittelee 13 vuotta mustaa vyötä varten, joten se on kunnioitettava saavutus itsepuolustuslajien maailmassa. Laji itsessän on hyvin teknistä. Siinä on niin monia väyliä ja tekniikoita koettavana. Se on luonteeltaan päättymätöntä harjoitella. Tyyliä itsessään voi harjoitella kilpailutasolla ja se on helvetin hauskaa: Ei saa nimittäin lyödä päähän! Se pitää minut rentona, vahvana ja terveenä. Lisäksi jengin ympärillä jonka treenaan, on rento ilmapiiri ja meillä kaikilla on hauskaa. Se on siis myös hyvää stressilääkettä!" 
 
 
 
7. Pasi: Olet myös päässyt henkilökohtaisesti tapaamaan Richard Nortonin. Millainen mies hän on?
 
Wade: "Olen tavannut muutamiakin loistavia taistelijoita vuosien varrella, mutta Richard Nortonia arvostan eniten. Hänen fyysinen kyvykkyytensä on fantastista, mutta ihmisenä hän asettaa minulle vaatimukset niinkuin jokaisen julkkiksen pitäisi. Hän on ystävällinen, antelias ja on aina valmis uhraamaan aikaansa ja kohtelee niinkuin se olisi hänen etuoikeutensa."
 
"Tapasin hänet ensimmäisen kerran vuosia sitten. Olin halukas ostamaan häneltä opetus-dvd:n ja kysyin häneltä että mistä niitä saa tilattua. Hän kielsi minua menemästä nettikauppaan, jossa dvd maksaisi yli satasen, vaan hän antoi minulle käyntikorttinsa ja käski lähettää sähköpostia, jonka kautta hän saisi lähetettyä sen halvemmalla. Lähetin maililla osoitteeni ja kysyin pankkitietoja mihin maksaa. Viikko kului, ei vastausta. Mutta yhtäkkiä dvd saapui postissa, enkä ollut edes maksanut sitä! Lähetin sähköpostitse kiitokset, mutta kysyin yhä pankkitietoja maksamista varten. Lopulta hän lähetti ne ja maksoin siitä omasta tahdostani seminaarihinnan, kuutisen kymppiä."
 
"Hänen kanssaan pystyy keskustelemaan henkilökohtaisella tasolla, eikä hän ollut itsekeskeinen. Hän vain halusi antaa dvd:n. Raha ei ollut hänelee tärkeää, vaan ihmiset olivat. Hän on tosissaan kamppailulajien ja ihmisten suhteen. Kunnioitan häntä aina anteliaana sekä ystävällisenä persoonana, toisin kuin eräitä muita taistelijoita. Jätän ehkä nimet mainitsematta."
 
8. Pasi: Nimeä kolme mielestäsi tärkeintä Martial Arts-elokuvaa?
 
Wade:
 
1. Seitsemän Samuraita. Se oli mielestäni yksi uraauurtavimmista elokuvista Japanin elokuvateollisuuden kannalta.
 
2. Enter the Dragon toi taistelulajit (ja Bruce Leen) maailmaan, aloittaen itsepuolustuslajibuumin Yhdysvalloissa.
 
3. Drunken Master toi reilusti mukanaan komediaa , joka teki Martial arts-elokuvista taipuvaisia myös muihinkin genreihin.
 
 
9. Pasi: Nimeä unelmiesi casting, mukaanlukien ohjaajat ja koreografi.
 
Wade:" Expendables-tyylinen elokuva, joka olisi täynnä Martial Arts-toimintaa! Isaac Florentinelle iso budjetti sekä loistava käsikirjoitus toisi nämä nykyiset, vanhat (ja kuolleetkin) takaisin yhteen. Pääosassa olisi ryhmä ukkoja. Bruce Lee, Jackie Chan, Michael Jai White, Bren Foster, Jason Statham, Donnie Yen, jotka mahdollisesti tapaisivat toisensa elokuvan edetessä. Nämä ovat kaikki sankariainesta."
 
"Roistojen rooliin sopisivat Scott Adkins, Jet Li, Lateef Crowder, Wu Jing, JCVD + haluaisin nähdä Tony Jaan ja Iko Uwaisin näyttelevän rosvoja."
 
"Se olisi helvetin hauska eikä kovin syvällinen elokuva nopeasti etenevällä juonella sekä kovilla taisteluilla pitkin elokuvaa, joka johtaisi lopulta mies vs. mies taisteluihin. Minulla ei ole todellakaan ideaa, kuka taistelisi ketäkin vastaan. Se on vaikea valinta. Asiallinen leffa parhailta, mitä maailma voisi tarjota. Katsoisin sen monen monta kertaa!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti