torstai 4. joulukuuta 2014

Osaako ne vai ei?

Tässä tekstissä käyn läpi erilaisissa kamppailulaji-ystävällisissä elokuvissa esintyneitä äijiä, joilla ei ole kovinkaan paljon kokemusta kamppailulajeista oikeassa elämässä.


JAMES REMAR:

Enemmän näyttelijäntyöstään tunnettu Remar on päässyt tulkitsemaan mitättömästä lajitaustastaan huolimatta peräti kahta sankaria. Jean Clauden ohjausdebyytti vuoden 1996 The Quest- haastajassa toi mukanaan Yhdysvaltain nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestarin tittelin. Yhtään varsinaista ottelua James ei päässyt näyttämään, mutta miehen napakka oikea suora lennättää kuitenkin ainakin Van Dammen lakin maahan, ennen kuin otta itse lukua. Heti oikeastaan The Questin perään mies otettiin Mortal Kombat II:seen jatkamaan Christopher Lambertin perintöä. Kyseessä on siis Rayden, ukkosen jumala ja tuo peleissä ainakin tutuksi tullut karatemies. Hahmolla on parikin taistelua pitkin elokuvan, mutta Remarin osuus jää hyvin pitkälti stuntin harteille.


 

CHRISTOPHER LAMBERT:

Lambert on tavattu säännöllisin väliajoin lähinnä miekkailemassa. Muutaman viikon miekkailuharjoittelu Highlanderin ensimmäisen ja toisen osan aikoihin ei kantanut hedelmää, sillä mies sai käteensä kakkosen kuvauksissa 15 tikkiä. Kolmatta osaa varten mies harjoitteli jo n. 16 viikkoa kendoa ja samurai-miekkailua, mikä näkyy jo hieman kehittyneemmässä tyylissä ja koreografiassa. Vanhasta muistista kävi myös kalistelu Yakuzan tuomiossa, jossa Lambert haastaa ihan oikean Ninjan kaksintaisteluun. Highlanderin neljäs osa oli jo aika pitkälti stuntin kanssa vuorottelua. Mortal Kombatissa Crisua ei päästetty revittelemään juuri ollenkaan, mutta varsinainen soturi hänestä leivottiin stunttien avustuksella elokuvassa Beowulf.



JOHN TRAVOLTA:

Tanssitaidoillaan itsensä tunnetuksi pyöräyttänyt Travolta on satunnaisesti harjoitellut Brassi-jujutsua, mutta liikkeet ovat jääneet melko vähäisiksi. John Woon Broken Arrow-elokuvassa on alkutekstien kuuluisaa nyrkkeily-sparrausta Christian Slaterin kanssa. Paria vuotta myöhemmin muutama havaittava liike on myös Face/Offissa. Jos tämä ei riitä, From Paris with love-elokuvassa on Travoltan judojujutsua runsain mitoin.



ERIC ROBERTS:

Tämä mies on mielenkiintoinen tapaus, sillä ei ole koskaan virallisesti myöntänyt harrastaneensa mitään lajia kovin omistautuneesti, vaikkakin on urallaan päässyt tulkitsemaan esim. Usan karatejoukkueen kapteenia elokuvassa Best of the best. Mies teki elokuvassa perusvarmaa mutta kohtalaisen hyvää työtä. Elokuva poiki myös jatko-osia, jonka toisessa osassa Roberts suorittaa helpoimmat kikat itse, mutta esim potkuissa stuntin läsnäolo on itsestäänselvyys.Emme saa myöskään unohtaa Dead or alive-elokuvaa, jossa Robertsin laiskuus ja markkina-arvo ei suo miehen suorittavan kovin montaa liikettä itse.


LIAM NEESON:

Neeson myöntää, ettei ole harrastanut koskaan mitään lajia, muuta kuin nyrkkeilyä nuorena poikana. Hän tekee itse omat taistelunsa, mutta hitaasti kuvattu koreografia nopeutettuna salamaleikkauksilla antaa kuitenkin käsittää muuta. Tästä saamme kiittää kuvauksissa opastanutta Ranskan erikoisryhmän ex-sotilasta, Alain Figlarzia. Tätä kömpelöä näppäryyttä voit havaita esimerkiksi Taken-elokuvissa ja Batman Begins-elokuvassa.



DAVID CARRADINE:

Tämä nimi on todiste siitä, että voit kuvata kymmeniä Martial Arts-elokuvia osaamatta juurikaan mitään muuta, kuin kung-fun alkeita. Mm. Chuck Norrisia, Cynthia Rothrockia ja Brandon Leeta vastaan taistelleena mies kasvatti itsellensä mestarimaisen egon ja julkaisi jopa opetusvideon Tai-Chin alkeista. Tunnetuimmat taistelut Yksinäinen susi McQuadessa ja Kill Bill vol.2:sessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti