maanantai 8. joulukuuta 2014

LEFFANINJA BAARIKIERROKSELLA.

Baaritappelut ovat perinteinen ja mehukas täyte toimintaelokuvissa. Elokuvan sankarilla on lähes aina taipumus käydä tissibaarissa drinkillä tai kuulustelemassa kapakan väkeä. Sitten alkaa sattua. Tässä tekstissä listaan joitain parhaita parhaita paloja eri elokuvista vuosien varrelta.
 

Road House - Kuuma kapakka (1989)

Patrick Swayze esitti puunaamaista Dalton-portsaria, joka hillitystä elehdinnästään huolimatta sai Double Deuce-baarissa aikaan jonkin näköistä lähitaistelun tuntua. Swayzella ei ollut hirveästi kokemusta mistään lajista, mutta tanssitaustan omaava mies oppi nopeasti ainakin potkunyrkkeilyn alkeet Benny "The Jetin" opastuksella. Baarissa ei Swayzea nyrkit pystyssä paljon nähdä, sillä Dalton halusi aina viedä taistelut ulos, joten suurimmat iskut vaihdetaan melkein ulkosalla. Joukkotappelun timmellyksessä on kuitenkin hyvä panna merkille Marshall Teaguen taidot, rento bluesin raiku ja uskomattoman nostalginen ympäristö.

 

Out for justice - Katujen Laki (1991)

Steven Seagal on jakanut murtuneita luita monessa elokuvassa, mutta omaksi suosikikseni on noussut miehen suoritus tässä elokuvassa. Koreografia ei poikkea Seagalin tyylistä piiruakaan, mutta miehen hoikka olemus tuo uskottavuutta huomattavasti enemmän kuin uudempien tekeleiden klubikäynnit. Mukana on melko perinteistä materian tuhoamista, bilismailoja, kiroilua ja irronneita hampaita. Tunnelmaa keventää entisestään Seagalin upea Italialais-aksentti. 
 
 

Drive - ajojahti (1997)

Pienelle huomiolle jäänyt elokuva tarjoaa pienestä budjetistaan huolimatta läjän upeasti suunniteltuja taisteluita, jonka lopputaistelu sijoittuu Apollo 14-nimiseen yökerhoon, jossa Mark Dacascosin tulkitsema Toby ottaa yhteen Masaya Katon esittämää taistelukonetta vastaan. Kaksintaistelu on kuitenkin vain pieni osa koko baarikohtausta, jossa viuhuvat miekat, moottoripyörät, pyssyt kuin ruoskatkin.
 
 

The Raid 2: Berandal (2014)

Tämä taistelun toteutus on vaatinut paljon fysiikkaa, koordinaatiota, pitkiä otoksia ja omaperäisiä kamerakulmia. Yayan Ruhianin puliukkomainen olemus tekee uskomattoman hienon suorituksen tässä hienosti pohjustetussa  kohtauksessa.
 
 

Kickboxer (1989)

Tämä kohtaus on puhdasta kultaa kaikkine hienouksineen. Dennis Chanin kyseenalaisia treenimetodeita toteuttava Jean Claude Van Damme on suorastaan koominen ilmestys esittäessään humaltuneena ensin diskotanssia ja sitten spagaatteja ja turpaanvetoa omaan suureen tyyliinsä. Tässä ei ole siis mitään upeaa, mutta kaikki on vaan niin vitun hienoa.
 
 

Ninja 2 (2013)

Scott Adkins tekee varmaa työtä tässä pikaisessa yhteenotossa. Yhteistyö koordinattori Tim Manin kanssa on täydellisesti sopusoinnussa ja teknisesti erittäin taidokasta. Pulloja, pöytiä ja puukkoja heiluu tiuhaan tahtiin ja hieman huumoriakin on saatu vielä aiheesta irrotettua.
 
 

 

Snake Eater (1989)

Viimeistä viedään. Tämä kohtaus on parhaimmilaan Saksaksi dubattuna. Tämä on melko tyypillinen kohtaus Aamerikkalaisesta baarikulttuurista. Erikoista tässä lienee myös se, että sankarimme Lorenzo Lamas luultavimmin ottaa enemmän turpaan kuin antaa. Teknisesti ei mitään ihmeellistä katsottavaa, mutta hauskasta näkökulmasta oikein viihdyttävä kohtaus.
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti